Hipokratész a következőt mondta: „A táplálékod legyen az orvosságod, az orvosságod pedig a táplálékod.” és ez teljesen igaz. Néhány a természetben is megtalálható étel jótékony hatással van belső szerveinkre, elfogyasztásukról egészségesebbek leszünk. Egyes ételek még küllemre is megtévesztésig hasonlítanak arra a szervünkre, amire jó hatással bírnak.
Íme, 10 étel, amik hasonlítanak szerveinkre:
Grapefruit – Női mell
Narancs, citrom és egyéb citrusi gyümölcsök a női emlőmirigyekre hasonlítanak és segítik a nyirok mozgását. Dr. Muolavi szerint a Grapefruit a „liminoidoknak” nevezett anyagot tartalmaz, amiről a kísérletek során kiderült, hogy gátolják a rákos sejtek kialakulását.
Dió – Agy
A dió rendkívüli hasonlóságot mutat az emberi agyhoz és az egyik legjótékonyabb hatással bír agyunkra. Nagyon jó Omega-3 zsírsavforrás és számtalan antioxidánst tartalmaz, többek között folsavat (B9 vitamin) és E-vitamint, sokkal többet más dió fajtákkal szemben. Fontos, hogy rendesen öblítsük el (úgy, mint a többi diófélét is) és távolítsuk el a fitátot az enzimek aktiválásához, a tápanyagok optimális felszívódásáért.
Répa – Szem
A szeletelt répa egyértelműen hasonlít a szemünkre, sugárirányú mintái pedig úgy néznek ki, mint a pupilla és az írisz. A béta-karotin (amitől olyan szép narancssárga színe van) segít fenntartani az egészséges látást és véd a hályogok kialakulása ellen.
Zeller – Csontok
A zeller hasonlít a csontokra és fogyasztása jó hatással van rájuk. A zeller szilíciumot tartalmaz, ami a csontok erősségét növeli. Egy megdöbbentő tény: a csontok 23 %-a nátrium és a zeller is 23%-ban nátriumot tartalmaz.
Paradicsom – Szív
A paradicsom a szívünk megfelelője. „Szív ételnek” is nevezik a magas likopin tartalma miatt. Bizonyított tény, hogy a paradicsom fogyasztása nagyban csökkenti a szívbetegségek kialakulását. A likopin mellett nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ami szintén elengedhetetlen a szív számára.
Gomba – Fül
A fülre leginkább hasonlító étel, a gomba (szeletelt formájában, természetesen). Nagyon sok D-vitamint tartalmaz, ami a hallásvesztés megelőzésére szolgál. Tehát hallgass rám, egyél gombát!
Avokádó – Anyaméh
Az avokádó formája az anyaméhre emlékeztet minket. Kiegyensúlyozza a hormonokat és csökkenti a méhnyak rák kialakulását. Érdekesség, az avokádó virágból kifejlett gyümölcsé fejlődéséig 9 hónap szükséges, úgy ahogy a magzat fogantatásától a születésig.
Gyömbér – Gyomor
A gyömbér úgy néz ki, mint a gyomor és természetesen segíti az emésztést. Jótékony hatásai miatt már évszázadok óta használják természetes orvosságként. Szerepel az USDA „phytochemical” adatbázisában, mint émelygés és a hányingercsökkentő.
Szőlő – Tüdő
A szőlő (különösen a „Heirloom Concord Szőlő”) leginkább a tüdő alveolijára hasonlít. Az alveolik segítenek, hogy az oxigén a véráramba kerüljön. Kutatások kimutatták, hogy a szőlőben gazdag étrend csökkenti a tüdőrák kockázatát. A szőlő magja is tartalmaz olyan kémiai összetevőket, amik csökkentik az allergia által kiváltott asztma súlyosságát.
Édes burgonya – Hasnyálmirigy
A hasnyálmirigyre feltűnően hasonlító édes burgonya kimutatások szerint segíti a vércukorszint stabilizálását. Az burgonya nagyon magas szinten tartalmas B6 vitamint, ami a rák megelőzésében elengedhetetlen.
Ha többet szeretnél megtudni a gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények jótékony hatásairól, amik a szerveink helyes és jó működését segítik, a „The Doctrine of Signatures” vagy „Teleological Nutritional Targeting” tanulmányait ajánlom figyelmedbe. Mindent megtalálsz ezzel a témával kapcsolatban!