Miből is van a könny!? A könny átlátszó, erősen sós ízű, enyhén lúgos kémhatású folyadék. Könnytermelés 1-2 mikroliter/perc, azaz napi 1-3 ml átlagban, összetétele viszonylag állandó, miután termelésük „alapanyagául” a vérplazma szolgál, szokás annak összetételéhez hasonlítani. Az oldott sók és ionok közül a legfontosabbak a vérplazmához hasonló arányban jelenlévő (3%) nátrium és klorid, mangán, kálium és a hidrokarbonát (HCO3-) ion. A patakzó könnyek összetétele kicsit más, olykor egészen nagy, mintegy százszoros mennyiségű, ekkor a vizes fázis aránya megnő, s emiatt egyéb összetevőinek aránya is megváltozhat, attól függően, milyen idegrendszeri jel váltotta ki a fokozott könnyképződést.
Ezt a jel-összetételt változást vizsgálta Rose-Lynn Fisher, úgy, hogy kb. 100-féle könny került mikroszkóp alá. A vizsgálatok után megállapították, hogy annyira változatosak és egyediek a könnyeink, mint az ujjlenyomat vagy a hópelyhek.