Könny kör kép!

0

Miből is van a könny!? A könny átlátszó, erősen sós ízű, enyhén lúgos kémhatású folyadék. Könnytermelés 1-2 mikroliter/perc, azaz napi 1-3 ml átlagban, összetétele viszonylag állandó, miután termelésük „alapanyagául” a vérplazma szolgál, szokás annak összetételéhez hasonlítani. Az oldott sók és ionok közül a legfontosabbak a vérplazmához hasonló arányban jelenlévő (3%) nátrium és klorid, mangán, kálium és a hidrokarbonát (HCO3-) ion. A patakzó könnyek összetétele kicsit más, olykor egészen nagy, mintegy százszoros mennyiségű, ekkor a vizes fázis aránya megnő, s emiatt egyéb összetevőinek aránya is megváltozhat, attól függően, milyen idegrendszeri jel váltotta ki a fokozott könnyképződést.

Ezt a jel-összetételt változást vizsgálta Rose-Lynn Fisher, úgy, hogy kb. 100-féle könny került mikroszkóp alá. A vizsgálatok után megállapították, hogy annyira változatosak és egyediek a könnyeink, mint az ujjlenyomat vagy a hópelyhek.

emlékezés

emlékezés

_konny_1 _konny_2 _konny_3 _konny_4

bánat

bánat

hagyma

hagyma

remény

remény

nevetés

nevetés

változás

változás

bazális__konny_

eleje - vége

eleje – vége

kozepso-_0konnyes_51

Awesome
  • Olvasók értékelése (0 Szavazat) 0

Hozzászólások

hozzászólás

Köszönjük ha megosztod

About Author

Hozzászólások lezárva.

Tetszett a cikk?

Oszd meg az ismerőseiddel is!